Ole Sohn - book hans foredrag hos bifald!
ole-sohn-bifald
Share Button

Ole Sohn

Ole Sohn er konsulent, forfatter og foredragsholder. Han er tidligere skibskok, arbejdsmand, fagforeningsformand, DKP-formand og senere SF-minister for Erhvervs- og Vækstministeriet. Ole Sohn har flere forskellige foredrag, som han tager rundt med i hele landet.

Foredrag med Ole Sohn

Jeg kommer snart hjem

En bondefamilie fra Nordjylland emigrerede i 1910 til Sibirien for at skabe sig et nyt liv. Efter kort tid ramte den ene ulykke efter den anden familien. I dyb armod vendte familien hjem igen, men måtte efterlade deres 15-årige søn som tjenestedreng på et russisk gods. Herfra mistede familien kontakten med ham. Otte år senere dukkede han op igen, nu som officer i Den Røde Hær. I de mellemliggende år havde han mødt Lenin og Khrusjtjtov, og han havde flere gange set døden i øjnene. Familiens dramatiske og helt usædvanlige liv og skæbne fra 1890 til 1952 blotlægges, ligesom foredraget også giver et indblik i dansk udvandring til tsartidens Rusland. Foredraget bygger på Ole Sohns bog Jeg kommer snart hjem.

Fra skibskok til minister – og tiden derimellem

Det lå ikke i kortene, at Ole Sohn, der efter 10. klasse tog ud at sejle som skibskok, skulle blive Danmarks første SF-minister for Erhvervs- og Vækstministeriet. Ole Sohn fortæller om sin vej fra sømand til Christiansborg, om arbejdet i det politiske maskinrum og anekdoter om mennesker, han har mødt undervejs.

Han fortæller bl.a. om sin tid som SID fagforeningsformand, om DKP-tiden, om sit forfatterskab og jagten i KGB-arkiverne og ikke mindst om tiden i Folketinget, herunder om tiden som gruppeformand i SF og om samarbejdet med Socialdemokraterne og den nye regering og slutter med nogle bud på velfærdssamfundets fremtid.

Gustaf Munch-Petersen – og den spanske borgerkrig

”Min egen Lisbeth! Jeg bliver nødt til at forlade Gudhjem i nogen tid. Vi talte en gang for længe siden om muligheden af, at jeg for nogen tid kunde blive nødt til at leve under andre forhold end de nuværende. Sådan er det nu!” Med disse afskedsord til sin gravide kone forlod den 26-årige unge digter Gustaf Munch-Petersen den 7. november 1937 uden varsel en nat Bornholm for illegalt at drage til Spanien for at kæmpe på regeringens side i kampen mod general Francos oprørsstyrker. Gustaf Munch-Petersen døde under en kamphandling i marts 1938. Hvem var denne unge digter? Hvad fik ham til at forlade sin gravide kone og sin 2-årig datter? Ole Sohn giver med foredraget svaret og giver samtidigt et indblik i borgerkrigens baggrund og forløb. Foredraget bygger på Ole Sohns bog Gustaf Munch-Petersen – og den spanske borgerkrig.

Fra Folketinget til celle 290

Foredraget bygger på bogen Fra Folketinget til celle 290. En rystende beretning om tidligere folketingsmedlem Arne Munch-Petersen og hans hustru, sygeplejerske Elna Hiort-Lorenzen.

Arne Munch-Petersen blev født i 1904 i København i et radikalt professorhjem. Han var en meget aktiv dansk kommunist og medlem af Folketinget 1932-35. Fra 1936 var han bosat i Moskva, hvor han arbejdede for den kommunistiske internationale, Komintern. Fra sommeren 1937 hørte familie og venner intet fra ham.

Arne Munch-Petersen var et mysterium. Arbejdede han illegalt et eller andet sted i Europa? Var han død? Der var utallige gisninger og avisartikler i årenes løb. Og tavshed fra Sovjet.

Københavns Byret afsagde dødsformodningsdom i november 1950, men hans kone, Elna Hiort-Lorenzen, troede og håbede stadig, at han var i live. Hun rejste til Sovjet flere gange for at lede efter sin elskede Arne.

I 1991 fik Ole Sohn adgang til ”sag nr. 11.888” i det hidtil hemmelige KGB-arkiv, og han kunne herefter skrive bogen om Arne Munch-Petersens frygtelige skæbne, fra hans arrestation i juli 1937 under anklage for trotskisme og til hans død den 12. november 1940 kl. 2.30 i Butyrka-fængslets hospital.

Kun Aksel Larsen og få andre kendte til Arne Munch-Petersens reelle skæbne. Han endte livet som offer for det despoti, den person, han så allermest op til, havde iværksat. Revolutionen åd sine børn.

Danmark – gateway til Europa

Foredraget tager fat på sammenhængen mellem konkurrenceevne, jobskabelse og velfærd.

I halen på al snakken om økonomisk krise, høj arbejdsløshed og arbejdspladser, der flytter væk fra Danmark, følger et nærliggende spørgsmål: Er der overhovedet noget håb for, at der igen vil kunne skabes nye job i Danmark? Vil vi kunne opretholde en ordentlig velfærd i fremtiden, så vi og vores børn og børnebørn har adgang til god uddannelse, moderne sundhedsydelser og et værdigt otium?

 

Ønsker du yderligere oplysninger og priser på Ole Sohn, er du velkommen til at ringe eller sende en mail. Og hvis du beskriver dit arrangement i formularen herunder, vender vi tilbage med priser på Ole Sohn. Bookingforespørgsel
ole-sohn-bifald
Top

Modtag vores nyhedsbrev


Hvilke emner er du interesseret i?
×

Vil du høre nyt fra os?

Ja, tilmeld mig nyhedsbrevet